voedsel

De grote vraag is altijd: wat is goed voor mij en hoe kan ik dat beoordelen? In eerste instantie is het nodig naar het lichaam te luisteren. Is het eten lekker, hoe voel je je na de maaltijd, hoe is de spijsvertering en de stoelgang? De zintuigen en onze organen zijn onze belangrijkste hulpmiddelen en ze geven vaak duidelijke signalen. Bij de anamnese in een natuurgeneeskundig consult gaat de therapeut uitgebreid op dit soort vragen in. Bedenk wel dat voedsel de brandstof is die onze ‘motor’ draaiende houdt. Het geeft energie, levert bouwstoffen, zorgt dat we optimaal functioneren en bevordert herstel. Maar eten is ook plezierig en vormt een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Terwijl in grote gebieden op de wereld mensen met moeite wat eten kunnen bemachtigen om in leven te blijven, zitten wij met een tegenovergesteld probleem. In de welvarende landen is er mede door het aanbod een ongekende luxe ontstaan, waaraan we maar al te snel gewend zijn geraakt. Onze eetgewoonten zijn meer een ‘sociaal culinair gebeuren’ geworden in plaats van wat het zou moeten zijn: een uitgebalanceerde voeding voor een gezonde levenswijze. Een gezonde trek, de natuurlijke stimulans om te eten, is verdrongen door gewoontes. De voeding die we dagelijks tot ons nemen kan een aantal ernstige ziekten veroorzaken, waarvan hart- en vaatziekten, overgewicht, verschillende soorten kanker en spijsverteringsstoornissen de koplopers zijn. Ze worden niet voor niets ‘welvaartsziekten’ genoemd.

BIO

De slechte westerse eetgewoonten hangen nauw samen met de voortgang van onze productie- en consumptiemaatschappij. Tijdens de vorige eeuwwisseling heeft een grotere welvaart geleid tot het eten van fabrieksmatig vervaardigd voedsel (dat toen als ‘luxe’ werd beschouwd), met hoge percentages vetten en suiker. In dezelfde tijd was een dalende lijn te zien in het gebruik van de natuurlijke voeding, die voornamelijk rechtstreeks van boeren en landbouwers werd betrokken. Natuurlijk had ook de voedselindustrie voordelen: de producten waren schoon, betrouwbaar en vrijwel overal verkrijgbaar, maar dat leidde in latere jaren, zoals we zelf kunnen constateren, tot overdadig gevulde supermarkten. Door de vele publicaties die ons dagelijks onder ogen komen, weten we dat ongezond eten allerlei onaangename consequenties met zich meebrengt. Een eenzijdig dieet kan nare kwalen veroorzaken, waarvan stress en zenuwaandoeningen slechts voorbeelden zijn. De kans op een allergie, speciaal voor bepaalde ingrediënten in de voeding, is niet uitgesloten en zowel geestelijke als lichamelijke klachten komen in alle vormen voor. Teveel van één soort voeding kan, zonder dat iemand dit merkt, een reactie in het lichaam oproepen die aan vergiftigingsverschijnselen doet denken, terwijl tegelijkertijd zich het verschijnsel voordoet dat men er steeds grotere behoefte aan krijgt. Maar het grootste gevaar van verkeerde en overdadige voeding is wel overgewicht, een kwaal waaraan duizenden Nederlanders lijden. Een heel klein deel hiervan kan, door genetische overdracht, niets aan dit overgewicht doen, maar we kunnen aannemen dat 95% van de mensen die te dik zijn, teveel of verkeerd eten. Om de voedingsgewoonte te veranderen is moed en doorzettingsvermogen nodig. Belangrijk is het kiezen van een gevarieerde voeding van goede kwaliteit, waarbij kan worden uitgegaan van persoonlijke speciale wensen of behoeften. Naar aanleiding van de voedingsgewoontes van een persoon, zoekt de therapeut samen met de patiënt naar een gezond en op die persoon afgestemd voedingspatroon.