Groene thee

De groene thee, welke in de productlijn van Phyto Naturelle zit komt zoals u hierna kunt lezen van de beste senscha’s.

Het woord thee stamt waarschijnlijk van het Chinese woord “chai” dat theeplant betekent. Uit de theeplant kunnen verschillende dranken worden gemaakt, bij ons is de zwarte thee het bekendst, maar gezien over de gehele wereld wordt groene thee het meest gedronken. In Japan is Shizuoka het district met de meeste theetuinen, hier ligt de gemiddelde levensverwachting duidelijk hoger dan in de rest van Japan, ook het sterftecijfer voor kanker ligt hier ver onder het landelijk gemiddelde en maagkanker is er simpelweg een vreemd woord. Daarna volgen Kagoshima en Kyoto met het Uji-district dat het privilege bezat op leveranties voor de keizer, daar komt het beste van het beste vandaan, de gyokuro en de beste sencha’s.

De camillia senensis waar de Phyto Naturelle producten van gemaakt zijn behoort tot de beste sencha’s. Theeplantages liggen op 1000 tot 2000 meter hoogte en de theestruik kan bij zeer gunstige omstandigheden uitgroeien tot een boom van 20 meter hoog. Op de theeplantages worden ze echter gesnoeid tot een hoogte van 1.30 meter om ze beter te kunnen onderhouden. De theeblaadjes worden geoogst nadat ze drie tot vijf jaar aan de struik hebben gezeten. Bij groene thee is het belangrijk dat tijdens het oogsten zeer zorgvuldig met de blaadjes wordt omgegaan, daarom worden er voor de pluk vrouwen ingezet die met hun fijne gevoelige handen hiervoor het meest geschikt zijn. Ze zijn er in geoefend het theeblad of de knop op zo’n mannier alleen met de vingertoppen beet te pakken dat de plantbestanddelen niet met de vingertoppen in aanraking komen en dus geen letsel oplopen. Zelfs de oogstmanden worden niet helemaal gevuld om te voorkomen dat de blaadjes geplet worden waardoor het fermentatieproces zou beginnen en de zgn. zwarte thee zal ontstaan. De “first flush” de eerste oogst in het voorjaar wordt nog steeds op deze manier met de hand geplukt. De Japanners ontwikkelen echter steeds slimmere machines die de verschillende kwaliteitsoorten herkennen, zodat het aantal met de hand geplukte theeïne steeds kleiner wordt. De smaak van groene thee zal voor de meeste mensen wennen zijn, de smaakgewaarwording wordt vaak als “grasachtig” of “hooiachtig” omschreven door de westerse mens met onze door smaakversterkers en zoete suiker geteisterde smaakpapillen. Het advies is dan ook om geen suiker (is een pure gifstof) maar om eventueel citroensap of pepermuntolie te gebruiken. Maar groene thee moet je leren drinken.

Men kan groene thee op verschillende manieren zetten maar wij zullen ons beperken tot de meest gangbare Japanse manier:

 • water koken = 100 gradenthee-inschenken
 • afkoelen tot 60 graden
 • water op de theeblaadjes (= 1 grote theelepel) schenken en 20 seconden laten trekken, daarna het water weggooien, hiermee wordt het cafeïne gehalte drastisch verlaagd en bovendien worden de bitterstoffen weggegooid. De cafeïne/theeïne die overblijft wordt langzaam aan het lichaam afgegeven zodat het vermoeidheid bestrijd.
 • daarna weer water van 60 graden op dezelfde theeblaadjes schenken en ± 5 minuten laten trekken. Dit proces heet reiniging van de thee.

Werking van groene thee op het lichaam:

 • stimulerend en opmonterend
 • bevordert de spijsvertering
 • versterkt het immuunsysteem
 • verstevigt de bloedvaten
 • cholesterol verlagend
 • verhoogt de basisstofwisseling dus breekt vet af
 • bestrijdt kankercellen en de bijwerkingen van chemotherapie + bestraling
 • remt het verouderingsproces