Geplaatst op Geef een reactie

Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

Andere benamingen: Citroenmelisse, Melisse, Citroenkruid, Citroenplant, Limoenkruid, Bijenkruid, Bijenblad, Balsem, Honingkruid, Vrouwenkruid, Hartenlust …..

Melissa betekent “honingbij” Deze benaming heeft de plant gekregen vanwege zijn overvloedige nectar die aanwezig is in deze plant. Het is dan ook een goede bijenplant.

Officinalis wil zeggen “uit de apothekerswerkplaats” wijzend op de traditionele toepassing in de geneeskunde.

De hele plant ruikt bij aanraking sterk naar citroen.

De bloemetjes bloeien onopvallend in de bladoksels en zijn eerst geel, later wit.

Hoogte: 45 – 90 cm

Oogsttijd: Zomer, voordat de bloei begint. Je kunt dit kruid regelmatig afknippen, het groeit steeds door. Echter laat je het kruid mooi in bloei komen, dan worden de bijen hier erg blij van.

Standplaats: Zonnig, half schaduw, humusrijk, vochtige grond.

Onderhoud: Onderhoudsarm.

Verzorging: weinig tot regelmatig water geven. Citroenmelisse kan wel tot 3 keer per jaar teruggesnoeid worden.

Vermeerdering: Zaaien in het voorjaar/ worteldeling in het najaar.

Oogsten: Bladeren en takken.

Weetjes:

Gedroogde melisse houdt andere insecten dan bijen (bijv.. muggen, mieren) op en afstand

In de middeleeuwen werd dit kruid rijkelijke uitgestrooid over de vloeren in kastelen vanwege de geur en het insecten werend effect.

Al van oudsher staat de citroenmelisse bekend als een goed kruid voor het hart, dat helpt bij zwaarmoedigheid en de mens weer laat lachten.

Is een goede buurplant voor koolsoorten.

Gezondheid:

Melisse is opwekkend en kramp verminderend (maag), kalmerend, zenuw versterkend, slaap bevorderend en maag versterkend.

Heel fijn als thee te gebruiken bij o.a. slaapstoornissen, stress en psychische problemen.

Cullinair gebruik:

Geurige, verse melissebladeren hebben een citroenachtige kruidige smaak. Ze kunnen gebruikt worden in bijv:

In salades, soepen, vruchtensalades, ijs, ijsthee, limonades, jam, gelei, cake, pudding en andere desserts te aromatiseren.

Bij vis, wild, ei, en kip gerechten (niet meekoken)

In kruidensauzen, marinades, kruidenboter, kruidenazijn, oliën

ter vervanging van geraspte citroenschil

In likeuren

Ook kun je citroenmelisse in koud water laten trekken voor een heerlijk verfrissende zomerdrank.

signatuur:

De vierkante stengel van de plant wijst op het verhogen van de weerstand, reinigend op het lymfesysteem van de mens. Melisse kan gebruikt worden bij beginnende infectieziektes zoals koortslip. De enigszins behaarde, rondgezaagde bladeren zijn lichtgroen, dit wijst aan dat de plant heilzaam is voor het hart, maag en milt.

De bloemen bloeien onopvallend in de bladoksels en zijn eerst geel, later wit. Kleur en geur duiden op een kalmerende werking. Via het hart worden het zenuwstelsel, het hoofd en de spijsvertering gekalmeerd. Citroenmelisse versterkt het hart en geeft een rustige slaap.

In het kort

Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

Geneeskrachtig kruid,

goed voor hart en zenuwstelsel (ook hoge bloeddruk, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, bij angst en examenvrees.

kalmerend bij nerveuze maag- en darmklachten.

Verhoogt de weerstand, werking tegen virusinfecties en koortslip, geeft verlichting bij menstruatiekrampen.

Geplaatst op Geef een reactie

Echinacea Purpurea, Rode zonnehoed

Echinacea is afgeleid van het Latijn voor egel, “Achnos” dit wijst op de stekelige bloemkegel.

Purpurea vanwege de purperrode bloemkleur

Rode zonnehoed, wijst op de gelijkenis van het bloemhoofd met een zonnehoed (door de afhangende bladeren)

Kegelbloem slaat op kegelvormig hart van de bloem.

Hoogte: 60 cm tot 100 cm, sommige gekweekte rassen kunnen zelfs tot 180 cm hoog worden.

Oogsttijd: Juli/September

Bloei: van Juli tot September. (opvallend bij de bloei is dat de lintbloemen eerst omhoog reiken, later horizontaal gaan staan en nadien gaan afhangen).

Het meest opvallende aan de bloem is dat het hart bestaat uit oranjekleurige buisbloemen die hard en stekelig aanvoelen, de rand bestaat uit purperkleurige lintbloemen.

Als de bloem uitgebloeid is blijft alleen de egelskop over.

Standplaats: Houdt van een goed doorvoede, humusrijke, kalk- en mineraalrijke, goed gedraineerde grond in de volle zon. Is sterk droogtebestendig. Kan niet in de schaduw groeien.

Verzorging: weinig water, wel voeding nodig

Vermeerdering: Zaaien in het voorjaar of worteldeling in het voorjaar of najaar

Oogsten: bladeren voor de bloei, wortels in het voorjaar en de herfst.

Van oorsprong komt de Echinacea uit Noord-Amerika. Bij de Indianen was deze plant al eeuwenlang bekend als goed geneeskruid, vooral als ontstekingsremmer en desinfecteerder bij wonden bijtwonden en slangenbeten. Dr. Alfred Vogel heeft deze plant leren kennen op zijn reizen door Noord-Amerika en hij heeft de plant in Europa geïntroduceerd.

Gebruik:

Het hele bloeiende kruid kan gedroogd worden en als thee gedronken worden. Blad en bloem. De werking is dan o.a. ontstekingsremmend en stimulerend op het afweersysteem

De wortel heeft een scherpe smaak en is eetbaar.

Echinacea wordt ook verwerkt in allerlei zalven, tandpasta’s, lipbalsems, kompressen enz.

Als tinctuur kan het ingenomen worden om o.a. de weerstand te verhogen. In de tinctuur kan men zowel wortel, blad en de bloeiende bloemen verwerken. Waarbij de wortels in het voor- of najaar worden geoogst en de rest van de plant als deze in bloei staat.

Gorgelen bij keelpijn en mondzweertjes helpt meteen.

Bij gezwollen lymfeklieren en de ziekte van Pfeiffer.

Echinacea wordt vooral aanbevolen te gebruiken zodra weerstand vermindert, bij beginnende verkoudheid, keelpijn en je grieperig voelen. Of preventief te gebruiken in een griepperiode.

Werking op de huid

Antiseptisch, wondhelend, jeuk verminderend, ontstekingwerend. Helpt bij allerlei huidinfecties zoals steenpuisten, zweren en etterende wonden. Ook bij virusinfecties als koortslip, waterpokken en gordelroos, zowel inwendig als uitwendig te gebruiken.

De tinctuur mag ook onverdund op de huid aangebracht worden, bijvoorbeeld bij gordelroos en koortslip om te desinfecteren. Het werkt dan pijnstillend, jeuk verminderend, droogt in en doodt het virus.

Signatuur:

Stengel staat heel rechtop en is hol, wat de werking op de holle organen weergeeft.

In de hele plant is de kleur rood aanwezig: in de donkere steel, in de bladstengels en in de bloem. Dit verwijst naar een krachtige werking op het bloed. De plant heeft een grove beharing, dit verwijst naar een werking op de huid en de slijmvliezen. Het prikkerige van de plant geeft aan dat het kruid activeert. Het stevige en statige van de plant zegt iets over het versterkende en weerstandsverhogende karakter.

Rode zonnehoed versterkt het imuunsysteem en maakt ons weerbaar tegen allerlei invloeden van buitenaf. Maakt ons weerbaarder op alles wat van buiten komt. Niks wat van buiten komt er niet in.

Bijen:

Deze plant wordt ook drukbezocht door de bijen en hommels.

Vlinders houden ook van deze plant.

Geplaatst op Geef een reactie

Paardebloemhoning recept zelf maken

Wat was het lekker weer, en ik zag onze hele paardenwei vol met die mooie gele bloemen. Vorig jaar heb ik veel gelei gemaakt, maar dit jaar wilde ik wat anders maken. Trouwens een paar dagen later was het weer zo’n mooi weer en toen kon ik het niet laten om alsnog gelei te maken. Maar goed in deze blog het recept van de paardebloemenhoning.

Honing geeft je trouwens weerstand, en de paardebloem is erg goed voor de reiniging van je lever. Dus lekker en gezond.

Het recept van de honing:

Benodigdheden:

 • 10 vers geplukte paardebloemen
 • 1 pot biologische honing
 • 1 glazen potje met deksel

Hoe maak je het:

 • Snij de groene achterkant van de paardebloemen af (deze is ook eetbaar, maar dan wordt de honing meer bitter).
 • Vul het potje tot maximaal de helft met de 10 paardebloemen.
 • Vul de rest van het potje aan met de honing.
 • Roer met een lepeltje door de honing om ervoor te zorgen dat de zuurstof tussen de bloemen weg kan gaan en sluit de deksel.
 • Zet het potje op een zonnige plaats op de vensterbank of zo.
 • Laat het potje 2 weken staan
 • En dan is het klaar.
 • Smullen maar.

Je hoeft de paardebloemen niet te verwijderen. Deze zijn gewoon eetbaar.

Lekker dagelijks één eetlepel hiervan innemen is goed voor de algehele weerstand. Het werkt overigens ook fijn als je een zere keel hebt.

Ik had maar 1 potje gemaakt, om te kijken of het wat is. Het is superlekker en het is al bijna op.

Geplaatst op Geef een reactie

huidverzorging

Advies voor een bestraalde huid

Een bestraalde huid is uit balans en heeft voor herstel extra zorg nodig. De producten uit de 100% natuurzuivere Oraganic Minerals Face Care Lijn zijn hiervoor uitermate geschikt. Dit omdat de biologische ingrediënten heilzaam werken bij het herstel van deze aangedane huid.

Hiervoor is mijn keuze de Calendula Rijstkiem lijn van Botanical Beauty. Dit advies heb ik al vele klanten mogen geven en ze zijn allemaal erg blij met dit advies geweest. Opmerkingen waren o.a. huid word eindelijk zachter, ook bij last van littekens na operatie werkt dit goed.

Een goede huidverzorging van het gezicht (vooral ook bij mensen die chemo hebben gehad werkt onderstaande tip heel fijn, door chemo en bestralingen is de huid vaak veel gevoeliger geworden).

Reinigen: een goede reiniging is de basis voor een optimale verzorging van de bestraalde huid. Breng Multi Use Oil Calendula Rijstkiem aan op de huid en emulgeer daarna met vochtige handen. Dep daarna de huid droog met een compresdoekje.

Verzorgen: Spray ter verzachting van de huid de Rose Water Skin Spray direct op de huid of breng het aan op een wattenschijfje waarmee je de huid dept. Breng tweemaal daags Multi Use Oil Calendula Rijskiem “stempelend”aan op de huid. Je kunt in plaats van de olie ook kiezen voor Multi Use Butter Calendula Rijstkiem. Met deze butter worden over het algemeen goede resultaten behaald als ondersteuning van het herstel van de bestraalde huid.

Verbeteren: Na een goede reiniging en een intensieve verzorging ga je bij stap 3 aan de slag met het verbeteren en revitaliseren van de bestraalde huid. Gebruik hiervoor de Multi Use Butter Calendula Rijstkiem. Breng een flinke hoeveelheid butter aan op de aangedane, bestraalde huid.

Korte tip tussendoor: Heb je een borstoperaties (of anders) ondergaan, hier helpt het erg goed om de Multi Use Oil Calendula-Rijstkiem en/of de Multi Use Butter Calendula-Rijstkiem te gebruiken. Littekens worden zachter en helen mooi.

Alle producten zijn te vinden in mijn webwinkel: als je met je muis op de onderstaande link klikt komt u vanzelf bij het product uit in de webwinkel.

Multi Use Oil Calendula-Rijstkiem

Rose Water Skin Spray

Multi Use Butter Calendula-Rijstkiem

Geplaatst op Geef een reactie

Groene leem

Groene leem, en waarom ik dit altijd in huis wil hebben.

Wat is groene leem:

Groene leem is een klei, de kleur van klei heeft te maken met de samenstelling van mineralen. Zo zijn er dan ook verschillende soorten/kleuren klei, elk met hun eigen werking. Maar in dit blog heb ik het over de groene leem. De rest is ook interessant qua werking, maar dat komt nog wel een keer in een ander blog.

Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in een laboratorium is nagebootst. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld en onbewerkt. Klei bevat veel gezonde mineralen, reinigt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de levenskracht. door het unieke absorberende vermogen van klei kan het de huid en het lichaam reinigen.

Werking en eigenschappen van klei

 • Anti-aging, vertraagt de gevolgen van het ouder worden
 • Wordt verdragen door de huid die geen zeep kan verdragen
 • Bevordert de doorbloeding en houdt de huid jong en strak
 • Reinigend, zuiverend en stimuleert het immuunsysteem
 • Bevordert opname van mineralen en vitamines
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • Beschermt de huid tegen weersinvloeden
 • Goed voor het bindweefsel in de huid
https://www.skinperfection.nl/index.php/product-categorie/chi-100-procent-natural-cosmetics/leem-producten/

Interesse in deze producten? Klik dan op deze link hierboven om naar de webshop te gaan, om deze producten te bekijken en eventueel te bestellen. Er staan nog meer groene leem producten op de site, ook te vinden door op de link hierboven te klikken.

Bereiding van kleipasta

Giet de gewenste hoeveelheid klei langzaam in een kom waarin zich een gelijke hoeveelheid water bevindt. Laat dit alles enige tijd bezinken zonder te roeren zodat de klei het water goed kan opnemen. Giet het overtollige water af en de pasta is klaar voor gebruik. Het is raadzaam gezuiverd of bronwater te gebruiken, omdat leidingwater meestal chloor bevat, wat de werking van de klei nadelig kan beïnvloeden.

De groene leem kan inwendig en uitwendig gebruikt worden.

Inwendig

Inwendig werkt groene leem geneeskrachtig op velerlei gebied. Groene leem haalt giftige stoffen uit je lichaam, maar ook ontstekingen worden geabsorbeerd. Echter als je dit wilt doen kan je het beste even contact opnemen met een natuurgeneeskundig therapeut.

Uitwendig:

Te gebruiken als masker, als pakking en in bad.

Als masker:

Bijvoorbeeld bij acne en jeugdpuistjes.

Los de klei op in water, ongeveer evenveel water als klei (zie bereiding van kleipasta) (of je koopt een kant en klare tube). Breng de klei aan op je gezicht, en laat het een tijdje inwerken 15 tot 20 minuten. De klei absorbeert pus en bloed en pakt de ontstekingen aan. De groene leem zuivert flink, hierdoor kan je huid wat rood worden, je kunt dan de inwerktijd verkorten of je gaat over op gebruik van witte leem, welke heel zacht is en zelfs de meest gevoelige huid kan hier heel goed tegen. (blog over witte leem komt nog).

In bad:

Een kleibad werkt helend bij allerlei huidklachten. Reinigend en zuiverend voor de huid. Voeg ongeveer 4 eetlepels groene klei poeder toe aan een lichaamsbad. Voor een voetenbad (ook bij zweetvoeten) gebruik je de helft. Let wel op. Na het bad, het bad goed naspoelen anders kunnen de leidingen verstopt raken.

Als pakking:

Groene leem werkt ook ontspannend. Klei heeft een goede invloed op de huid. Het lichaam insmeren met groene leem, vooral op plaatsen waar de gewrichten pijn doen, helpen de pijn te verlichten. Het gebruik van groene leem uitwendig is als volgt: neem eenzelfde hoeveelheid klei als water en maak hiervan een pasta. (zie bereiding van kleipasta) Smeer dit op de aangedane plaats, als de klei opgedroogd is kan je het afspoelen met water. Of je intensiveert de pakking door deze af te dekken met folie en daaroverheen een warme doek.

Splinter:

Heb je een splinter die je er niet zo handig uitkrijgt, probeer hier maar groene klei op te smeren en de kans is groot dat de splinter eruit komt.

Eigen ervaringen:

En dus de reden waarom ik het altijd in huis wil hebben.

Hier komen mijn eigen ervaringen uit de praktijk. Ik gebruik heel vaak een groene leem pakking. Groene leem trekt onzuiverheden uit de huid. Dus heb je een wond (zelfs een open wond) hier kan je altijd groene leem opdoen, dit trekt de rotzooi en ontstekingen uit de wond, het zuivert.

Bij mensen en dieren heb ik het heel veel gebruikt.

De klei heeft een geweldig zuiverende werking op zelfs akelige wonden. Heb je een ontsteking, ga dan eerst aan de slag met groene leem, hierdoor zijn al vele mensen geholpen in mijn praktijk. In mijn praktijk maak ik dan vaak een pakking, hier meng ik dan nog tincturen of etherische oliën of bloesemremedies of andere werkzame dingen doorheen, dit om nog specifieker te kunnen werken. Echter als je het zelf thuis doet kan je met groene leem alleen ook heel veel bereiken.

Zelfs op wonden die maar niet dicht willen gaan, hier wil groene leem erg goed werken. Ik heb ervaringen van mensen die al van alles en nog wat gedaan hebben, maar de wond wil niet sluiten, groene leem erop gedaan en binnen een week verbetering.

Wat ook kan: vind je het eng om groene leem op een open wond te smeren (snap ik wel) dan kan je ook altijd leemwater maken, dus wat groene leem in water oplossen en hiermee de wond uit te spoelen. Ook dan werkt groene leem.

Mijn ervaringen met onze dieren:

Poes

Wij hebben een poes (hebben we nog) welke een hele grote bult onder haar buik kreeg. Hiermee naar de dierenarts gegaan, die keek het was geen ontsteking maar wat het wel was wisten ze niet, antibiotica gekregen. De poes heeft een aantal dagen antibiotica gehad, maar ze werd snel zieker en zieker. Hierop heb ik besloten te stoppen met antibiotica en mijn natuurgeneeskundige skills in te zetten. Alles wat ik maar bedenken kon heb ik ingezet, waaronder dus ook groene leem. Ik smeerde 2 x per dag de bult in met groene leem, het mooie was dat de poes de groene leem ook oplikte, dit mag want groene leem werkt inwendig ook zuiverend. Bij de groene leem heb ik ook zilverwater, bloesemremedies en nog wat etherische oliën alsook wat sensi middelen ingezet. Op gegeven moment werd die bult zwart en ging open, zag er heel akelig uit. Ik ben doorgegaan met 2x daags groene leem smeren en het resultaat: de poes is helemaal genezen en heeft zelfs nog een nestje jonkies gekregen (was niet de planning, en ik had dit ook nooit verwacht dat dat nog kon). Het gaat tot op heden heel erg goed met de poes.

Een andere poes kwam thuis en had een hele grote open wond in de buik. We denken dat ze ergens in glas of zo terecht is gekomen, zag er uit als een snijwond. Zag er akelig uit. Deze poes heb ik behandeld met groene leem en wat andere dingen. Poes helemaal genezen, van de wond niks meer terug te vinden.

Paard

Ons paard had plotseling een flinke open wond achter op zijn billen. Hoe hij daaraan kwam weten we niet. Hij werd er ziek van. Ook hier heb ik 2x per dag groene leem opgesmeerd en ook wat andere remedies. Gevolg paard weer fit en gezond en de wond goed genezen. Nog een gevolg, paard had blijkbaar in de gaten dat het door mijn middeltjes geholpen was, en kwam elke keer als ik in de wei kwam, keihard naar me toe gegaloppeerd, heel leuk om te zien, ook wel een beetje eng, soms dacht ik dadelijk kan hij niet op tijd stoppen, maar dat is hem gelukkig wel gelukt 😊

Pony

Onze pony kreeg plotseling allemaal rare bulten achter bij zijn staart. Hier de dierenarts naar laten kijken, die wist niet wat het was. Doorgestuurd naar andere dierenarts, deze vertelde ons dat het mogelijk kanker was, en daarna was het weer iets anders een of andere heftige ziekte waar ze snel aan zou overlijden. Advies was om pony te laten opereren (zware operaties, staart er helemaal af) en chemokuur, echter hun ervaring was dat de pony dan toch niet lang zou leven. Dus ja wat doe je dan. Ik en ons gezin wilde niet dat ze onnodig moest lijden. Dus ook hier weer met natuurgeneeskunde en dus ook met groene leem aan de slag gegaan. Na verloop van tijd waren alle bulten genezen. Helaas flinke tijd daarna kreeg ze longproblemen, ook hier hebben we haar nog goed mee kunnen helpen. Echter een paar dagen geleden is ze helaas overleden. Plotseling.

Koeien

Als een koe een wond had, waar dan ook, altijd ingesmeerd met groene leem. Werkt super.

Honden

Ook hierbij, als een hond een wond had om wat voor reden dan ook, hier smeer ik ook groene leem als eerste hulp remedie op.

Vechtende honden

Pas hebben onze twee honden helaas met elkaar gevochten, de ene heeft een hele gemene beet bij de andere gedaan. Zielig…ons hondje jankte van de pijn. Toen ik keek zag ik een diepe snee in zijn borst, door de beet van de andere hond. Meteen behandeld met groene leem. En na een paar weken, gelukkig helemaal genezen. De wond was echt gemeen diep…

Leuke weetjes:

 • We hebben het aan wilde dieren te danken dat de locaties met gezonde klei ontdekt zijn. Mensen zagen dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder rolden en daarna snel herstelden.
 • Boeren van vroeger behandelden de kwalen van hun huisdieren en vee met klei.
 • Bij de indianen en ook in de oertijd werd de klei al gebruikt als huidreiniger en voor de behandeling van huidproblemen.
 • Oude Egyptenaren smeerden klei uit de Nijl op wonden en gebruikten dit bij het mummificeren.
 • Franse en Russische soldaten gebruikten klei tijdens de Eerste Wereldoorlog door dit in hun voedsel te mengen en zo beschermde zichzelf tegen dysenterie.
 • In onze tijd eten de natuurvolkeren van Afrika tot Australië klei bij diarree, misselijkheid en maagpijn.

Deze groene leem gebruik ik in mijn praktijk en zoals je gelezen hebt ook privé. Deze leem staat in mijn webwinkel te koop.

Geplaatst op 4 Reacties

Mijn eerste blogbericht

Een blog,

Waarom?

In deze tijd waarin de praktijk toch dicht moet blijven heb ik besloten dit blog te beginnen, en zo veel mogelijk van mijn kennis te delen met iedereen die hier interesse in heeft.

Waarom ik dit doe?

Eigenlijk, had ik gedacht voor onze eigen kinderen vele weetjes op te schrijven, zodat de kennis niet verloren gaat. Maar toen ik dat zo bedacht kreeg ik de ingeving om het op blog te schrijven, zodat het voor iedereen toegankelijk wordt.

Maar ook omdat ik erg vaak de opmerking heb gekregen van mijn klanten, dat het zo jammer is dat mijn kennis niet overal bekend is. En vaak ben ik ook gevraagd om les te geven, heb ik ook wel af en toe gedaan, maar dat kan nou in deze tijd ook niet zo gemakkelijk, tegelijk denk ik met dit blog meer mensen te kunnen bereiken. Een blog is altijd bereikbaar.

En nog een reden is dat ik al regelmatig aangegeven heb dat ik kruidenworkshops zou geven, er zijn best veel mensen die zich hier al bij mij voor opgegeven hebben, maar door de corona regels kan dit nu ook niet opgestart worden. Dus in dit blogboek wil ik straks ook kruidenrecepten en kruidenweetjes gaan delen.

In dit blog ga ik gewoon de kennis die ik in de praktijk (zowel privé als in mijn werk) heb opgedaan zoveel mogelijk proberen te delen. Mijn hoofd zit al zo supervol met ideeën, maar ik ga proberen het zo overzichtelijk mogelijk te maken, zodat iedereen hiermee vooruit kan.

Mijn kennis delen over:

 • Natuurgeneeskunde,
 • Kruiden (geneeskunde, maar ook gebruik op diverse manieren)
 • Gezichtsverzorging
 • Eerste hulp bij van alles en nog wat
 • Bloesemremedies
 • Enz. enz.

En het leuke is, dat er heel veel te combineren valt met elkaar. Daar kom je ook achter.

Ik wens een ieder die dit gaat lezen heel veel leesplezier, en hopelijk heb je er ook nog wat aan.

Dit blog wordt dus een heel persoonlijk blog over mijn eigen ideeën en ondervindingen.